Chokladfondant à la Monika Ahlberg
Chokladfondant à la Monika Ahlberg
8 ingredienser
Chokladfondant, bakelser med krämigt inre av choklad som jag serverar med lättvispad grädde och garnerar med några hallon.
Passar till....
7833 Blandy's Colheita Malmsey 2006, Portugal, 50cl (3 Solar)
Ett vin som var favoriten hos farmor – men som man lätt glömmer bort idag är Madeira. Gott till denna maffiga chokladia dessert med lite friska inslag från hallon och grädde. Fyllig doft och smak med torkad fruktighet och nötiga toner. /Jens Dolk
Ingredienser
Chokladfondant
- 3 ägg
- 0,5 dl strösocker
- 150 g mörk choklad 70 %
- 65 g smör, smält
- 0,6 dl vetemjöl
- Smör och strösocker till formar
Till servering
- grädde, lättvispad
- hallon
Gör så här
Chokladfondant
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål.
- Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen smält.
- Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet.
- Smöra och sockra små portionsformar eller tredubbla muffinsformar av papper i lite större storlek. Fyll formarna med smeten.
- Grädda på 200 grader i 8-9 minuter tills de rest sig och fått färg.
- Lägg upp chokladfondanterna och servera dem varma med lättvispad grädde till. Strö till sist över några hallon.