Tofu- och grönsakswok

Vegetariska dagen
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Tofu- och grönsakswok

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

24 ingredienser

Här brukar jag helt enkelt röja ur grönsakslådan i kylskåpet och ta vad som finns. Det blir alltid ett lyckat resultat. I receptet har jag tagit med en massa olika grönsaker, men det är ingen katastrof om man inte har alla hemma. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Mirin är ett sött risvin. Alkoholfritt finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, i asiatiska hyllan.

Se fler recept från

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

Ingredienser

portioner
  • ca 350 g hård tofu
  • 200 g fullkornsnudlar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot, medelstor
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 grön zucchini
  • 0,5 gul zucchini
  • 100 g sparris
  • 0,5 broccoli
  • 0,25 blomkål
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 4 msk rapsolja
  • 100 g sockerärtor
  • 100 g minimajs
  • ca 100 g salta cashewnötter

marinad

  • 0,5 dl japansk soja
  • 1-2 msk kinesisk soja
  • 2 msk mirin
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk färsk ingefära, riven

Gör så här

  1. Skär tofun i kuber.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden.
  3. Häll den över tofun och blanda försiktigt.
  4. Låt stå övertäckt i kylen i minst 1 timme men helst över natten.
  5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Häll av vattnet.
  7. Kärna ur och finhacka chilin.
  8. Skala och finhacka vitlöken.
  9. Skala och skär moroten i sneda skivor.
  10. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
  11. Dela zucchinin på längden och skär den i halvmånar.
  12. Skär sparrisen i bitar.
  13. Bryt sönder broccolin och blomkålen i små buketter.
  14. Häll bort marinaden från tofun men spara den.
  15. Värm ca 2 msk olja i en wok eller stekpanna.
  16. Lägg ner tofun och stek tills den har en krispig yta.
  17. Lägg åt sidan.
  18. Rengör stekpannan och värm ytterligare 2 msk olja.
  19. Lägg ner vitlök, chili och ingefära och stek i ca 1 minut.
  20. Tillsätt alla grönsaker och stek i ytterligare några minuter eller tills de mjuknar.
  21. Lägg i nudlarna och rör om.
  22. Tillsätt marinaden och blanda väl.
  23. Vänd försiktigt ner tofun.
  24. Strö över nötterna och servera direkt.