Satay med jordnötssås

Satay med jordnötssås
Foto: Jonny Lindh

Satay med jordnötssås

52

14 ingredienser

30 min

Många tror att satay är namnet på jordnötssåsen, men i själva verket betyder satay grillat kött eller kyckling på spett. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Satay sägs ursprungligen komma från Indonesien men idag är rätten lika vanlig i Malaysia, Vietnam, Thailand och Singapore - ja, till och med i Sverige!

Pensla gärna kycklingen med lite av såsen innan den grillas.

Ingredienser

portioner4
  • 150 g tunna risnudlar
  • 100 g sockerärtor
  • ca 250 g sallad, hackad blandad
  • 2 kycklingfiléer
  • ca 2 msk rapsolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Jordnötssås

  • 1 dl jordnötter
  • 2 dl jordnötssmör
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 tsk röd currypasta
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Mixa alla ingredienser till såsen. Salta efter smak.
  3. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten.
  5. Skär sockerärterna i strimlor.
  6. Koka upp lättsaltat vatten och förväll sockerärterna i ca 30 sekunder.
  7. Skölj dem i kallt vatten.
  8. Blanda nudlarna med lite av jordnötssåsen och sockerärterna.
  9. Lägg upp på en bädd av salladsblad.
  10. Skär kycklingen i tjocka strimlor och trä upp på spett.
  11. Pensla med lite olja och salta och peppra.
  12. Lägg spetten på galler i ugnen med en plåt under som de kan droppa på, eller stek dem i en grillpanna på spisen.
  13. Grilla i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått fin färg.
  14. Servera kycklingspetten varma eller kalla med nudelsalladen och resten av såsen.