Mjukt västkustbröd

0 röster
1 h 30 min
4 bröd
Mjukt västkustbröd
Foto: Åsa Dahlgren

Receptet är ur boken Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström, Semic

Ett alldeles lagom grovt bröd med klassisk kryddning av anis och fänkål. Perfekt till räkmacka.

Vill du göra brödet veganskt? Byt ut mjölken mot samma mängd vatten och smöret mot 1 dl olivolja. I övrigt gör du på samma sätt.

1 h 30 min
4 bröd
4 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl strösocker [ca 45 g]
  • 0,5 msk anis, stött
  • 0,5 msk fänkål, stött
  • 2,5 dl grahamsmjöl [ca 150 g]
  • 9-10 vetemjöl [ca 600 g]

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna och bearbeta degen i maskinen, försiktigt i början och sedan kraftigare, i ca 10 minuter (eller dubbla tiden om du knådar för hand) tills degen är blank och smidig. Låt jäsa under plast till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 5 bitar. Rulla till bullar och låt jäsa övertäckta på bakbordet ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Kavla varje del till en rund, ganska tunn kaka, drygt 1 cm tjock. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och pricka brödet. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter tills brödet får fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips!

Receptet är ur boken

Smörgåstårtor och smörrebröd av Birgit Nilsson Bergström

28 maj 2020