Mjuk saffranskaka

POPULÄRT
Mjuk saffranskaka
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Mjuk saffranskaka

13 ingredienser

2 h + 1 dag

”Orkar ni inte vänta tills imorgon med att baka kakan? Koka allt som ska vara i blötläggningen, utom havtornen och mandeln, i cirka 5 minuter. Låt svalna till rumstemperatur och sedan följer du receptet som vanligt. Recept på saffranslagen som jag använder hittar ni bland mina recept här på köket.se. Det går att minska mängden saffran om man önskar.” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner kaka

Dag 1

  • 185 g mjölk (3% eko) [1,85 dl]
  • 164 g strösocker (eko) [1,8 dl]
  • 2 g havssalt, fint [1,5 krm]
  • 20 g saffranslag [1,2 msk]
  • 90 g havtorn, frysta (eko) [1,5 dl]
  • 75 g mandlar, rostade och kokta (eko) [1,2 dl]

Dag 2

  • 30 g smör, smält normalsaltat (eko till formar) [2 msk]
  • 82 g vetemjöl (eko) [1,4 dl]
  • 76 g dinkelmjöl, siktat (eko) [1,2 dl]
  • 1,7 g bikarbonat [1,7 krm]
  • 1,4 g bakpulver [1,4 krm]
  • 60 g ägg (eko) [0,35 dl]
  • 92 g smör, smält normalsaltat (eko) [1 dl]

Gör så här

Dag 1, blötläggning

  1. Sätt på ugnen på 180 grader och rosta dina mandlar i ca 10 - 20 minuter. För att se om dem har rostats klart kan du bryta en mandel på mitten och se på insidan, den ska vara ljusbrun.
  2. När dem rostats klart låter du dem koka i vatten i cirka 5 - 10 minuter.
  3. Blanda ihop alla dina ingredienser i en behållare du kan försluta och låt ligga i 8 – 16 timmar i kylskåpet.
  4. Orkar du inte vänta på blötläggningen så rosta och koka dina mandlar enligt ovan, sedan sjuder du ihop allt utom mandlar och havtorn i 5 minuter under lock. Tillsätt nu mandlarna och havtornen, låt svalna och fortsätt enligt ”Dag 2”.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över och undervärme. Smält smöret till formarna och pensla. Valfritt att använda ströbröd. Tips! Ställ in dina formar i kylen eller frysen i 5 minuter, när dem är kalla penslar du dem med det smälta smöret, då kan du vara säker på att få formen helt täckt.
  2. Ta ut din blötläggning från kylen och låt den bli rumstempererad.
  3. Sikta samman alla torra ingredienser.
  4. Blanda nu ner det smälta smöret, vänd sedan ner mjölblandningen med en slickepott i 3 omgångar. Sist tillsätter du ägget, även detta med slickepott.
  5. Häll upp smeten i din form eller dina formar, se till att lämna 1/3 av formen ofylld för att ge kakan utrymme att svälla under bakningens gång.
  6. Baka i 30 - 45 minuter i nedre delen av ugnen, använd en provsticka eller kniv för att se om den är klar. Låt svalna aningen innan du vänder ut den.