Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost
Foto: Tv4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

23 ingredienser

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nöter och apelsin.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk mörk rom
  • 1 apelsin, skalet
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Saffransfärskost

  • 50 g crème fraîche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 apelsin, saften
  • 0,5 g saffran
  • 250 g färskost

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • rom
  • apelsinskal

Gör så här

Håll skärmen tänd

Mjuk pepparkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
  3. Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt och lägg i kryddorna.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej.
  5. Häll smeten i formen. Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

Saffransfärskost

  1. Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.

Garnering

  1. Rosta nötterna och mandeln i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, låt svalna och grovhacka sedan.
  2. Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.