Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost
Foto: Tv4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost

23 ingredienser

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nöter och apelsin.

Ingredienser

portioner

Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk mörk rom
  • 1 apelsin, skalet
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Saffransfärskost

  • 50 g crème fraîche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 apelsin, saften
  • 0,5 g saffran
  • 250 g färskost

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • rom
  • apelsinskal

Gör så här

Mjuk pepparkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
  3. Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt och lägg i kryddorna.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej.
  5. Häll smeten i formen. Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

Saffransfärskost

  1. Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.

Garnering

  1. Rosta nötterna och mandeln i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, låt svalna och grovhacka sedan.
  2. Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.