Mjuk pepparkaka - Johan Sörbergs recept

Mjuk pepparkaka - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Mjuk pepparkaka - Johan Sörbergs recept

13 ingredienser

1 h

Klassiskt recept på julen bästa mjuka kaka, här med färska tranbär i smeten. Tranbären går att utesluta eller ersätta med lingon.

Ingredienser

  • 120 g ägg [ca 2 st]
  • 250 g strösocker
  • 250 g vetemjöl
  • 250 g vispgrädde
  • 80 g smör, smält
  • 4 g malen ingefära
  • 4 g malen kardemumma
  • 4 g malen nejlika
  • 4 g malen kanel
  • 4 g pomerans
  • 4 g bakpulver
  • ca 1 dl tranbär, kan uteslutas (färska)
  • mandelspån, till formen (ströbröd går också bra)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker luftigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser ordentligt, sikta om det finns några klumpar.
  4. Vänd ned mjölblandningen och vispgrädden pö om pö med slickepott. Vänd därefter ned det smälta smöret. Rör ner önskad mängd tranbär eller lingon om du som Tina vill ha det i.
  5. Smöra och fodra formen med valfri ”smak”, t ex mandelspån eller ströbröd.
  6. Grädda kakan i 30-40 minuter, prova med en torr tandpetare så att den är färdig.
  7. Ta ut och låt kakan svalna några minuter innan du vänder den upp och ner på en tallrik eller skärbräda. Låt formen sitta kvar 10-15 minuter innan du tar bort den.