Texas chili
Texas chili
22 ingredienser
ca 3 h
Texas chili är en smakrik chiligryta, här gjord på högrev med färsk chili och rökt paprikapulver.
Ingredienser
Texas chili
- 800 g högrev, i tärningar
- olja, att steka i
- 2 gula lökar, grovt hackade
- 4 klyftor vitlök, skivade
- 1-2 röda chilifrukter, skivad med kärnor
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- vatten
- 5 dl mörk öl
- 3 dl kalvfond (spädd från koncentrat om du använder fond på flaska)
- salt
guacamole
- 2 avokador
- 0,5 limefrukt, juice
- 1 klyfta vitlök
- 1 tomat
- 2-3 msk olivolja
- salt
Gör så här
Texas chili
- Ta fram en stor gryta med lock. Bryn köttet i olja i grytan tills köttet har fått fin yta runt om.
- Tillsätt lök, färsk chili, kryddor och tomatpuré.
- Stek ytterligare någon minut och täck köttet med vatten, öl och kalvfond.
- Koka din chili på medelvärme i ca 3 timmar eller tills köttet kokat sönder helt. Slå eventuellt på mer vatten så chilin inte kokar torrt.
- Smaka av med salt.
Guacamole
- Kärna ur och blanda ner avokado i en bunke, pressa på juice från en halv lime och pressa sönder allt med en gaffel tills det blir en klumpig röra.#
- Riv eller hacka vitlöken fint och blanda ner med fint tärnad tomat. Vänd runt allt med lite salt och olivolja.
- Servera chilin med gräddfil, bröd och guacamole.