Skaldjurspaella med snabb aioli

Skaldjurspaella med snabb aioli
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Skaldjurspaella med snabb aioli

22

17 ingredienser

Mitt köks recept på skaldjurspaella på kycklingklubba, frysta skaldjur, chili och saffran. Servera din paella med snabblagad aioli.

Ingredienser

portioner4

Paella

  • 4 dl avioriris
  • 4 kycklingdrumsticks
  • 1 förp saffran
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 citron, saft och skal av
  • 1 dl gröna ärtor
  • 3 dl frysta skaldjur
  • 1 klyfta vitlök
  • olja, för stekning
  • 1 knippe salladslök

Snabb aioli

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 citron, saft och skal av

Gör så här

  1. Paella
    Låt ärtor och skaldjur tina medan du förbereder resten.
  2. Hacka den gula löken, vitlöken och chilin fint. Svetta sedan alltsammans i en stekpanna med olja, det ska mjukna och få färg. 
  3. Skiva paprikan i mindre delar och tillsätt till stekpannan. Krydda allt med saffran och rökt paprikapulver medan det steks.

  4. Lägg ner kycklingklubborna i stekpannan och låt dem stekas några minuter. Tillsätt sedan riset och stek det några minuter. Slå sedan på vatten så att det nästan täcker alltsammans.
  5. Lägg ett lock på och låt koka under lock. Titta till med jämna mellanrum, om det behövs så tillsätt mer vatten.
  6. Alltsammans ska koka tills riset är mjukt och kycklingen färdig, ca 30-35 minuter. Smaka på riset och skär i kycklingen för att försäkra er att den är klar.
  7. Snabb aioli
    Gör en snabb aioli till serveringen. Ta majonnäs som blandas med pressad vitlök, citronskal och saft samt olivolja. Rör ihop och låt stå kallt till servering.
  8. När kycklingen kokat klart, tillsätt citronskal och -saft samt skaldjur, hackad salladslök och ärtor. Rör om och låt allt värmas på eftervärmen innan servering. Servera med snabb aioli.