Fransk gryta med korv, lammkött och rostad vitlökskräm

koket.se
Fransk gryta med korv, lammkött och rostad vitlökskräm
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Fransk gryta med korv, lammkött och rostad vitlökskräm

15 ingredienser

ca 1 h 10 min

Fransk gryta med lammkött, korv, timjan och tomat. Servera en rostad vitlökskräm med färskost till.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammstek, i bitar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 klyftor vitlök
  • 8 kvistar timjan
  • 2 dl passerade tomater
  • 4 korvar med smak av timjan och salladslök
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kalvfond (ej koncentrerad!)
  • 4 dl puylinser

Vitlökskräm

  • 4 vitlökar, skalade klyftor
  • 0,75 dl färskost
  • 1,5 dl kvarg
  • salt
  • 2 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Börja med att skära morot, gul lök och vitlök ganska grovt.
  2. Skär korven i slantar och lammet i 2 x 2 cm stora bitar.
  3. Bryn sedan lammet lätt i en gryta med olivolja.
  4. Tillsätt korv och grönsaker till grytan. Fortsätt med lagerblad, skalet från en halv citron, vitt vin och kalvfond. Avsluta med passerade tomater och timjan.
  5. Låt grytan koka ca 30 minuter, tillsätt sedan linserna och låt koka ytterligare 30 minuter. Följ instruktionerna på linsförpackningen.
  6. Medan grytan kokar är det dags för vitlökskrämen. Skala klyftorna och lägg i en liten kastrull.
  7. Fyll med matolja så de nästan täcker klyftorna och rosta tills dom fått ordentligt med färg. När de ser rostade ut, dra av kastrullen från värmen och låt klyftorna ligger i oljan några minuter. Det gör klyftorna mjuka inuti. Spara oljan och använd som vitlöksolja vid matlagning!
  8. Mosa klyftorna i en skål och blanda med färskost, kvarg och salt samt smaka av med citronsaft. Servera grytan tillsammans med vitlökskrämen.