Anka med ciderbräserad savoykål
Anka med ciderbräserad savoykål
13 ingredienser
1 h
Ugnsstekt ankfilé med ciderbräserad savoykål. En riktigt god och festlig måltid.
Se fler recept från
Ingredienser
- 0,5 savoykål
- 600 g anka (filé)
- 75 g rökt sidfläsk
- 75 g smör
- 2 äpplen
- 2 bananschalottenlökar
- 4 dl äppelcider (torr)
- 4 dl hönsbuljong
- 2 lagerblad
- 2 msk färsk timjan
- olja
- salt
- peppar
Gör så här
- Skär ner kålen i strimlor och lägg i en kastrull.
- Skär äpplen och lök och tillsätt till grytan.
- Finhacka färsk timjan och tillsammans med lagerblad. Ta bort kappan på sidfläsket och behåll den hel, låt den gå ner i grytan tillsammmans med sidfläsket som du skär i fina bitar.
- Slå på hönsbuljongen och cider, en liten klick smör och sätt på värmen.
- Låt det koka upp under lock.
- Efter uppkoket, ta av locket och låt kålen koka i ca 30 minuter.
- Skär försiktigt i skinnet på ankbröstet, detta gör att skinnet släpper mer smak och du får en
- krispigare yta. Salta och peppra och stek först på hög värme i olja.
- Stek först på köttsidan på hög värme, vänd sedan köttbiten och stek skinnsidan långsamt på
- lägre värme. Ta lite av fettet som ankan släpper och tillsätt till den kokande kålen.
- Efter ca 5 minuter ställ in ankan i ugnen, 120 grader i ca 15 minuter.
- När kålen kokat klart, tillsätt smör till kålen och blanda runt. Servera tillsammans med ankan från ugnen.