Grillad sockerkaka med grillade nektariner
Grillad sockerkaka med grillade nektariner
12 ingredienser
1,5 h
Grillad citronsockerkaka med grillade nektariner och vaniljgrädde.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Sockerkaka med citron
- 240 g vetemjöl [4 dl]
- 2 g bakpulver [0,25 tsk]
- 2 g bikarbonat [0,25 tsk]
- 230 g smör, rumstempererat
- 400 g strösocker [4,5 dl]
- 275 g ägg, rumstempererade [5 st]
- 2 citroner, saften från 2 och skalet från 1
Nektariner
- 6 nektariner
- 3 msk honung
Servering
- 300 g grädde
- 8 g vaniljsocker
- 1 kruka mynta
Gör så här
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 165 grader.#
- Smöra och bröa en rund sockerkaksform, 24 cm i diameter och 8 cm djup, noggrant.
- Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en annan bunke.
- Vispa ner 1 ägg i taget i smör- och sockerblandning och därefter de torra ingredienserna i omgångar. Tillsätt citronsaft samt skal och vispa ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45–47 minuter. Prova med en sticka att kakan är genomgräddad.
- Låt kakan vara kvar i sin form i 20 minuter och stjälp sedan upp den på ett galler. Låt svalna helt.
Servering
- Vispa grädde med vaniljsocker till lättvispat.
- Grilla 6 skivor sockerkaka 1 min på varje sida.
- Dela nektarinerna och pensla snittytan med honung. Lägg halvorna på grillen med snittytorna ned. Grilla på medelvärme tills nektarinerna är mjuka och varma 2-3 minuter.
- Servera de varma nektariner med en skiva grillad sockerkaka och lättvispad grädde, garnera med mynta.