• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Glutenfri saffranskaka med lingon och mandel

Glutenfri saffranskaka med lingon och mandel
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Glutenfri saffranskaka med lingon och mandel

89

6 steg att laga

14 ingredienser

45 min

Roy Fares saftiga saffranskaka med lingonsylt, mandelmassa och hyvlad mandel. Glutenfri!

Ingredienser

portioner8 portioner

Mandelkaka

  • 20 g smör, smält
  • 0,5 g saffran
  • 120 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 170 g mandelmjöl
  • 5 g bakpulver [1 tsk]

Topping

  • 45 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mandelmassa
  • 30 g mandelspån, hyv (1 dl)
  • 100 g lingonsylt [1 dl]

Servering

  • 5 dl grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Topping
    Blanda strösocker tillsammans med fröna av vaniljstången i en bunke. Riv i mandelmassa och blanda runt så att det är smuligt.
  2. Mandelkaka
    Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och ströa en rund bakform med mandelmjöl och smör och lägg eventuellt ett bakplåtspapper i botten.
  3. Smält 20 gram smör och blanda i saffran och ställ åt sidan. Vispa strösocker och smör luftigt, vispa i ett ägg i taget och blanda ner mandelmjölet successivt.
  4. Avsluta med en slickepott och vänd ner bakpulver och blanda till en slät och fin smet. Tillsätt saffranssmöret och blanda runt.
  5. Fördela smeten i formen, klicka ut lingonsylt jämnt över kakan och toppa med mandelsmulor och hyvlad mandel.
  6. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 28-30 minuter. Ta ut kakan, låt svalna och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.