Palsternacksqueneller med shiitakesvamp
Palsternacksqueneller med shiitakesvamp
19 ingredienser
Receptet på palsternacksqueneller med shiitake och matvete är beräknat till fyra personer.
Ingredienser
- 0,5 kg palsternacka
- 1 msk olivolja
- 0,5 dl vatten
- 25 g osaltat smör
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 msk persilja, grovhackad
- 1 schalottenlök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl kokt helt matvete
- 2 msk olivolja
- 25 g smör
- 50 g bladspenat
- salt
- peppar
- 200 g shiitakesvamp
- 8 blad färsk salvia
- 4 msk tamari, japansk soja
- 1,5 dl misobuljong
Gör så här
- Skala och skär palsternackorna i bitar.
- Koka palsternackan lätt i lättsaltat vatten, häll av och låt ånga av.
- Lägg i en ugnsplåt och ringla över oljan, rosta i 200 grader i ugn i ca 30 minuter.
- Mixa den rostade palsternackan till en puré, spar några bitar att toppa med.
- Blanda vatten, hälften av smöret och lite salt i en kastrull och koka upp, pudra ner mjölet och rör frekvent så att inga klumpar bildas.
- Rör tills smeten lossnar från kastrullen.
- Lägg över blandningen i en skål och rör ned ägget.
- Rör ned palsternackspurén, krydda upp med salt och peppar, rör
- ned persiljan.
- Forma queneller dvs äggform av palsternackssmeten med hjälp av en matsked, doppa den gärna i ljummet vatten.
- Lägg quenellerna på bakplåtsklädd plåt.
- Grädda 20 minuter i 200 grader.
- Finhacka lök och vitlök i olja och smör, fräs tills löken blir transparent.
- Vänd ned matvete och spenaten, smaka av med salt och peppar.
- Fräs svampen i resterande smör, lägg i salviabladen och slå på tamari och grönsaksbuljong och låt puttra samman, smaka av med salt
- och peppar.
- Lägg upp spenaten och kantarellerna på tallriken, toppa med queneller.