Höstlamm med kronärtskocka och vitlök

koket.se
Höstlamm med kronärtskocka och vitlök
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016

Höstlamm med kronärtskocka och vitlök

9 ingredienser

45 min

Ugnsstekt lammytterfilé serveras med vitlöksstekta kronärtskockor.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammytterfilé
  • 9 klyftor vitlök
  • 12 kronärtskockor (små)
  • 200 g babyspenat
  • 1 citron
  • 1 kvist rosmarin
  • olja, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Putsa lammytterfilén från senor, behåll fettkappan på. Salta samt peppra filén.
  2. Skär tunna snitt i kappan så den får en fin stek yta.
  3. Stek sedan i olja och smör runt om tillsammans med en vitlökskyfta och rosmarin.
  4. Skicka in i ugnen på 100 grader, tills den har 58 i innertemperatur, cirka 15 minuter.
  5. Förbered citronvatten, dvs. en skål med vatten och en halv pressad citron i.
  6. Ta fram kronärtskockorna och dra bort de yttersta bladen.
  7. Skala det sista på stjälken och dela på mitten.
  8. Lägg sedan ner i citronvattnet så att kronärtskockarna inte blir bruna.
  9. Skala vitlöksklyftorna, men behåll det innersta skallagret.
  10. Stek sedan klyftorna långsamt i olja, lägg i kronärtskockorna och låt steka med.
  11. Ta av pannan från värmen, vänd ner babyspenaten.
  12. Ta ut lammet ur ugnen och låt de vila i cirka 10 minuter innan ni skär.