Strömmingslåda med färska örter, fänkål och färskpotatis
Strömmingslåda med färska örter, fänkål och färskpotatis
16 ingredienser
40 min
Gör en klassisk strömmingslåda! Här är ett recept med färskpotatis och örter som passar bra till strömmingen.
Se Karin Andersson laga receptet


Ingredienser
- 500 g strömmingsfileér
- 0,5 kruka timjan, finskuren
- 1 knippe gräslök, finskuren
- 0,5 kruka basilika, finskuren
- 2 klyftor vitlök, rivna
- 2 msk rapsolja
- 3 dl kaffegrädde
- 3 ägg
- 400 g färskpotatis, kokt, skivad
- 1 fänkål, skivad
- salt
- svartpeppar
- 0,5 ask sockerärtor, finstrimlad
- 0,5 gurka, finstrimlad
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk rapsolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fördela skivad potatis i en ugnsfast form.
- Blanda de skurna örterna med vitlök och olja. Smaksätt med salt och peppar.
- Klipp bort ryggfenan på strömmingarna och bred på örtfyllningen på köttsidan. Rulla ihop dem och fördela dem i ugnsformen.
- Toppa med fänkålen.
- Vispa ägg och kaffegrädde, smaksätt med salt och svartpeppar. Häll äggstanningen över strömmingen.
- Kör in strömmingslådan i ugnen tills äggstanningen stannat och strömmingslådan fått färg, 175 grader i ca 20-30 minuter.
- Blanda sockerärtor och gurka med olja, vinäger och salt. Toppa den färdiga strömmingslådan med salladen och lite plockad timjan.