Laxsida i ugn med hollandaise

124 röster
30 m
4
Laxsida i ugn med hollandaise
Foto: TV4

Ugnsbakad citronlax med hollandaise och grön sparris. Riktig vår- och sommarmat som går hem hos de allra flesta.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g hel laxsida
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Hollandaise

  • 4 äggulor
  • 0,5 citron, saften
  • 300 g smält smör
  • vitpeppar

Servering

  • 400 g grön sparris
  • nykokt delikatesspotatis
  • 1 citron

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Riv citronskal och blanda med finhackad gräslök och dill. Ställ åt sidan.
  3. Lägg laxen i en ugnsform. Droppa citronsaft över. Salta och peppra. Baka i ugnen till innertemperatur 48 grader, detta tar ca 20 minuter.
  4. Koka potatisen.
  5. Pressa den halva citronen i en kastrull och vispa ihop äggulorna med en ballongvisp. Värm över vattenbad eller låg värme till äggulan blivit krämig, men inte koagulerat.
  6. Droppa försiktigt i det smälta smöret under konstant vispning till det blir en tjock sås. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med mer citron, salt och vitpeppar.
  7. Koka sparris i 2 minuter.
  8. Strössla de finhackade örterna med citron över laxen. Servera med hollandaisesås, potatis och sparris och gärna en citronklyfta.
1 april 2015
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept