Laxsida i ugn med hollandaise

Laxsida i ugn med hollandaise
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Laxsida i ugn med hollandaise

13 ingredienser

30 m

Ugnsbakad citronlax med hollandaise och grön sparris. Riktig vår- och sommarmat som går hem hos de allra flesta.

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxsida, hel
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Hollandaise

  • 4 äggulor
  • 0,5 citron, saften
  • 300 g smör, smält
  • vitpeppar

Servering

  • 400 g grön sparris
  • delikatesspotatis, nykokt
  • 1 citron

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Riv citronskal och blanda med finhackad gräslök och dill. Ställ åt sidan.
  3. Lägg laxen i en ugnsform. Droppa citronsaft över. Salta och peppra. Baka i ugnen till
  4. innertemperatur 48 grader, detta tar ca 20 minuter.
  5. Koka potatisen.
  6. Pressa den halva citronen i en kastrull och vispa ihop äggulorna med en ballongvisp. Värm över vattenbad eller låg värme till äggulan blivit krämig, men inte koagulerat.
  7. Droppa försiktigt i det smälta smöret under konstant vispning till det blir en tjock sås. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med mer citron, salt och vitpeppar.
  8. Koka sparris i 2 minuter.
  9. Strössla de finhackade örterna med citron över laxen. Servera med hollandaisesås, potatis och sparris och gärna en citronklyfta.