Helrostad kyckling med rosésallad

32 röster
1 h 15 min
4
Helrostad kyckling med rosésallad
1 h 15 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 hel kyckling (à ca 1,3 kg)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 klyfta vitlök, rivna
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 dl grädde

sallad

  • 1 rosésallad, huvud
  • 250 g miniplommontomater (eller cocktailtomater)
  • 50 g parmesanost
  • 60 g pinjenötter, rostade
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka timjanen. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik.
  3. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertempertur vid benet ska vara 70 grader när kycklingen är klar. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  4. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  5. Bryt eller skär rosésalladen i munsstora bitar. Halvera tomaterna och hyvla parmesanosten. Lägg i en salladsskål. Rör samman olivolja, vinäger, honung, persilja och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll dressingen över salladen och blanda runt försiktigt. Strössla på rostasde pinjenötter och servera salladen tillsammans med kycklingen och såsen.
19 februari 2015