Kantarellpaj från Mitt kök

34 röster
Kantarellpaj från Mitt kök recept
Foto: TV4

Kantarellpaj med ölkokt schalottenlök och färska örter. Serveras med västenbottenkräm.

Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 500 g kantareller
  • 3 silverlök
  • 50 cl mörk öl
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 kvistar timjan
  • 100 g västerbottenost, riven
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk smör
  • 5 ägg
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Smörj en pajform med smör och lägg in i frysen.
  2. Skär smör i små kuber och blanda ihop salt och vetemjöl.
  3. Blanda sedan salt, smör, mjöl och vatten till en fast pajdeg.
  4. Plasta in pajdegen och låt vila i kylen minst 30 minuter.
  5. Skala och strimla lök och vitlök tunt.
  6. Svetta löken i smör i en kastrull och plocka ner timjan i kastrullen.
  7. Häll öl över löken och låt vätskan koka in helt i löken på låg värme.
  8. Ta ut din pajdeg från kylskåpet och tryck ut degen i den frysta pajformen.
  9. Picka pajen med en gaffel i botten och låt degen vila i kylskåpet ytterligare i 10 minuter.
  10. Sätt ugnen på 160 grader.
  11. Tvätta kantareller i ljummet vatten och låt torka på en handduk.
  12. Stek kantareller gyllenbruna med smör i en gjutjärnspanna, smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Knäck ägg i en bunke och blanda med grädde. Smaka av med salt.
  14. Baka pajdegen i 5 minuter i ugnen.
  15. Fyll pajdegen med smörstekta kantareller och ölkokt lök.
  16. Slå på äggblandningen över pajen och baka i ugnen tills din kantarellpaj får en gyllenbrunfärg, cirka 20-35 minuter.
  17. Mixa riven västerbottenost och crème fraiche med varandra.
  18. Ta ut din kantarellpaj, strö hackad persilja över och servera med västerbottenkrämen.
22 februari 2012
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept