Christina Gyllners lussebullar

POPULÄRT
koket.se
lussekatter
Foto: tv4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christina Gyllners lussebullar

14 ingredienser

1,5 dygn

Nyckeln till goda lussebullar och en fantastisk saffransdeg är tålamod och lite enkla knep. Här delar Christina Gyllner med sig av sitt recept.

Att dra ur så mycket smak som möjligt ur saffran är viktigt tycker jag, då detta är en väldigt dyr krydda kan man lägga lite extra omtanke på hur man använder den. Att lägga in sin saffran i sprit och lite socker gör att all smak blommar och att du får ut mycket mer arom! Jag använder mig utav lite cognac och socker.

Andra tips är att alla ingredienser ska vara rumsvarma, det gör ingenting att smör, mjölk och ägg står ute över natten när du ändå ska använda det snart. Dessutom blandar sig alla ingredienser på ett helt annat sätt när allt håller samma temperatur. Det är mycket lättare att knåda in rumsvarmt smör i en deg på det viset.

Jag älskar russin och korinter i lussebullar, men torkad frukt som kommer i kontakt med en fuktig deg kommer att dra åt sig all vätska i degen, för att det inte ska hända lägger du även dina russin eller korinter i vatten kvällen innan. Då hinner de suga upp vätska de förlorat och kommer inte ''stjäla'' någon fukt från din deg. Det blir en mycket saftigare lussebulle.

Mitt sista tips är tiden. Låt degen jäsa och vila. Lite jäst, mertid, så kommer gluten i bullarna slappna av, du får en elastisk deg och behöver inte jobba hårt för en helt underbar lussebulle. Utan låt tiden gör sitt. Lite planering är nyckeln till framgång. Men jag gör en stor sats,frys in och tina upp långsamt så har du lussebullar hela decemberut!

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Saffransinläggning

 • 1,5 g saffranspistiller
 • 1 msk strösocker
 • 1,5 msk cognac (eller annan starksprit)

Saffransdeg

 • 2 dl korinter, blötlagda kvällen innan i vatten
 • 2 dl strösocker
 • 1,5 msk flingsalt
 • 1 tsk kardemummakärnor
 • 7 dl mjölk, rumsvarm
 • 2 ägg
 • 0,13 förp jäst [1/8 del]
 • 1400 g vetemjöl [20-21 dl]
 • 200 g smör, rumsvarmt

Pensling

 • 2 ägg
 • 0,5 krm salt

Gör så här

Dag 1

 1. Blanda alla ingredienserna till saffransinläggningen och låt stå över natten, eller längre om du har tid. Täck med lite plast alternativt att du har allt i en liten burk i kylen.
 2. Blötlägg dina korinter i vatten över natten. Krama ur innan du tillsätter dem i degen.

Dag 2

 1. Blanda strösocker, flingsalt, malda kardemummakärnor, mjölk, ägg, inlagd saffran och jäst i en stor skål.
 2. Tillsätt mjölet tills degen gått ihop. Knåda in det rumsvarma smöret och urkramade korinter, knåda för hand till en elastisk deg. Täck med plastfilm och låt jäsa i ca 3 timmar.
 3. Baka ut dina lussekatter, har du en våg brukar 70 g bullen vara ett bra mått. Annars gör du så små eller stora lussebullar du vill. Du kan fylla med olika fyllningar eller göra en helt klassisk liten lussekatt.
 4. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 3 timmar. Täck med plastfilm. Jag brukar ha plåtarna i ugnen, där drar det inte. Se då till att ugnen är avstängd!
 5. Värm ugnen till på 225 grader.
 6. Knäck de två äggen i en skål och ha i lite salt, det gör att ägget blir rinnigare och lättare att pensla på.
 7. När ugnen är varm. Grädda dina lussebullar i ca 10 minuter tills de är gyllene. Rotera plåten en gång under gräddning.
 8. Pensla först med ägg när de precis kommer ur ugnen. Låt svalna helt och frys in styckvis dem som du inte äter upp.