Chokladtårta
Chokladtårta
14 ingredienser
En riktigt maffig chokladtårta i flera lager. Fylls och spacklas med en chokladfrosting gjord på mjölkchoklad, mörk choklad och crème fraiche. Den innehåller en oväntad ingrediens - majonnäs.
Se Christina Gyllner laga receptet

Ingredienser
Chokladbotten
- 3 ägg (stora)
- 4 dl strösocker
- 2,5 dl mild neutral majonnäs
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 dl kakao
- 0,25 tsk bakpulver
- 0,75 tsk bikarbonat
- 0,25 tsk salt
- 3 dl kaffe
Creme Fraîche Frosting
- 100 g mörk choklad
- 100 g mjölkchoklad
- 100 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 6 dl crème fraîche
Gör så här
Chokladbotten
- Sätt ugnen på 175 grader. Täck en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt majonnäs.
- Sikta vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
- Varva de torra ingredienserna med kaffet och avsluta med en slickepott runt kanterna.
- Häll i formen och grädda i ca 45-50 minuter, mitten ska vara spänstig och en tandpetare ren. Låt svalna. När kakan svalnat, dela i tre delar.
Creme fraîche frosting
- Smält choklad och smör över ett vattenbad. Låt svalna. Tillsätt sirap och blanda ihop med lite creme fraïche i taget. Blanda till en slät och fin frosting.
- Lägg en botten på ett tårtfat och bred över ett lager med frosting. Upprepa med resterande bottnar. Täck tårtan med frosting och ställ i kylen till servering.