Minipavlova med hjortroncurd och mascarponegrädde

POPULÄRT
Minipavlova med hjortroncurd och mascarponegrädde
Foto: TV4

Minipavlova med hjortroncurd och mascarponegrädde

Av: Roger - Strömsund

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

2 h

Tjusig portionsdessert med maräng, curd på hjortron och en len gräddblandning med mascarpone. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 3 dl strösocker

Hjortroncurd

  • 150 g smör
  • 150 g hjortron, + några hela hjortron till garnering
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 citron (saften)
  • 2 äggulor

Mascarponegrädd:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 burk mascarpone (á 250 g)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

Maräng

  1. Vispa äggvitorna fasta (du ska kunna vända upp och ner på skålen). Tillsätt socker, lite i taget, och vispa tills du får en glansig och toppig maräng.
  2. Häll upp i spritspåse och spritsa ut 6 rundlar, ca 10 cm i diameter, försök att spritsa så att du får en kant, då blir det lättare att få plats med fyllningen.
  3. Låt marängen vila på plåten minst 30 minuter så att smeten får sätta sig. Grädda marängerna i 10 minuter på 150°C, sänk därefter värmen till 100°C och låt grädda ytterligare 30 minuter.

Hjortroncurd

  1. Koka upp hjortron och citronsaft i en kastrull, koka ett litet tag så bären släpper lite vätska. Använd ett durkslag och sila bort kärnorna.
  2. Tillsätt socker och smör och koka försiktigt upp under omrörning. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna någon minut. Sikta ner majsstärkelse under omrörning och rör ner äggulorna.
  3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om hela tiden. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills curden har tjocknat. Häll upp i burk eller direkt i spritspåse.

Mascarponegrädde

  1. Vispa grädden ganska lätt, blanda i resten av ingredienserna och vispa tills du får en fluffig kräm. Häll upp i spritspåse. Låt ligga i kylen fram till servering.
  2. Spritsa lite curd och grädde i varje maräng precis innan servering. Toppa med hjortron och citronmeliss.