Minibönburgare

Minibönburgare
Foto: Tv4

Minibönburgare

Av: Manneh - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 m

Akara är en slags minibönburgare med karamelliserad lök som här serveras med romansallad och skaldjursmajonnäs.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g black eyed peas (svartögd böna)
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl frityrolja
  • 400 g schalottenlök, hackad
  • 3 msk passerade tomater
  • 1,5 tsk allkrydda
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 tsk svartpeppar
  • 300 g frysta räkor
  • 100 g surimi sticks
  • 4 msk majonnäs
  • aromatkrydda
  • 1 romansallad
  • 4 ägg, kokta
  • 1 limefrukt (till servering)

Gör så här

  1. Blötlägg black eyed peas i ljummet vatten i 2 timmar.
  2. Skölj sedan av skinnet från bönorna, detta skall upprepas tills allt skinn är borta och bönorna är vita.
  3. Häll bönorna i en matberedare och tillsätt 0,5 dl vatten och salt. Bönorna skall beredas till en fast smet.
  4. Forma smeten till minihamburgare i en stekpanna. Fritera dem 3 minuter på vardera sida i frityrolja.
  5. Häll över resterande olja i en annan bytta och fräs löken.
  6. Tillsätt passerade tomater och rör om tills löken får en fin mörkröd färg.
  7. Tillsätt kryddor samt peppar och rör om tills röran får en fast konsistens.
  8. Skala räkor, surimi sticks och hacka i små bitar. Blanda ner hacket i majonnäsen och tillsätt aromatkrydda.
  9. Servera den friterade bönburgaren med en klick lök, ett blad romansallad, en klick majonnäsröra, tre skivor ägg och en skiva lime!