Minibönburgare

Foto: Tv4
Minibönburgare
16 ingredienser
30 m
Akara är en slags minibönburgare med karamelliserad lök som här serveras med romansallad och skaldjursmajonnäs.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 300 g black eyed peas (svartögd böna)
- 0,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 6 dl frityrolja
- 400 g schalottenlök, hackad
- 3 msk passerade tomater
- 1,5 tsk allkrydda
- 1 grönsaksbuljong
- 1 tsk svartpeppar
- 300 g frysta räkor
- 100 g surimi sticks
- 4 msk majonnäs
- aromatkrydda
- 1 romansallad
- 4 ägg, kokta
- 1 limefrukt (till servering)
Gör så här
- Blötlägg black eyed peas i ljummet vatten i 2 timmar.
- Skölj sedan av skinnet från bönorna, detta skall upprepas tills allt skinn är borta och bönorna är vita.
- Häll bönorna i en matberedare och tillsätt 0,5 dl vatten och salt. Bönorna skall beredas till en fast smet.
- Forma smeten till minihamburgare i en stekpanna. Fritera dem 3 minuter på vardera sida i frityrolja.
- Häll över resterande olja i en annan bytta och fräs löken.
- Tillsätt passerade tomater och rör om tills löken får en fin mörkröd färg.
- Tillsätt kryddor samt peppar och rör om tills röran får en fast konsistens.
- Skala räkor, surimi sticks och hacka i små bitar. Blanda ner hacket i majonnäsen och tillsätt aromatkrydda.
- Servera den friterade bönburgaren med en klick lök, ett blad romansallad, en klick majonnäsröra, tre skivor ägg och en skiva lime!