Min saftigaste chokladtårta
Min saftigaste chokladtårta
15 ingredienser
3 h
En riktig drömtårta för den som älskar choklad! Saftiga chokladbottnar med en len chokladfrostning kan inte bli fel!
Tips! Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.
Ingredienser
Bottnar
- 5,5 dl vetemjöl
- 4 dl strösocker
- 3 dl kakao
- 3 tsk bikarbonat
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk salt
- 2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)
- 3 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
Chokladfrosting
- 300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
- 300 g smör, mjukt och rumstempererat smör
- 600 g färskost
- 2 dl florsocker
Dekoration
- blandade bär
Gör så här
Bottnar
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
- Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
- Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
- Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
- Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
Chokladfrosting
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
- Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
- Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
- Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.