Kokt oxbringa med granny smith-velouté

Kokt oxbringa med granny smith-velouté
Foto: TV4

Kokt oxbringa med granny smith-velouté

Av: Mikael Evertsson

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Ett härligt långkok som passar utmärkt till helgen! Oxbringa med potatis, palsternackor, persiljesmör och jordärtskockor med en sås på äpple.

Här kan du se det lagas oxbringa i Nyhetsmorgon.

Ingredienser

portioner
  • 800 g rimmad oxbringa
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1,5 l vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad

Krossade rotfrukter

  • 4 potatisar
  • 4 palsternackor
  • 4 persiljerötter
  • 8 jordärtskockor
  • vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar

Sås

  • 1 Granny Smith äpple
  • 4 dl kokspad
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala morot och lök. Skär i bitar.
  2. Lägg oxbringa, vatten, vitpepparkorn, morot, lök och lagerblad i en kastrull. Låt koka under lock ca 2 timmar eller tills köttet är mört.
  3. Skala potatis, palsternackor, persiljerötter och jordärtskockor. Skär i mindre bitar.
  4. Täck grönsakerna till hälften med vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärningarna och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka tills grönsakerna är mjuka.
  5. Sila av spadet, men spara det. Krossa grönsakerna lätt med en gaffel eller stomp. Späd med spadet till lagom konsistens.
  6. Skala och riv äpplet. Sila av 4 dl kokspad från oxbringan. Koka upp spadet med mjölk, grädde, senap, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt det rivna äpplet.
  7. Skär köttet i skivor och servera med rotfruktsmoset och såsen.