Piri piriräkor

Piri piriräkor
Foto: TV4

Piri piriräkor

33

19 ingredienser

30 min

Heta räkor som serveras med aioli och vitlöksbröd.

Vintips från Micke
Hubert Beck  Réserve du chevalier pinot gris (Nr 12105)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner4

Piri piriräkor

  • 1 kg färska räkor, stora
  • 3 dl olja
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 1 salladslök
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 1-2 torkade piri piri
  • 0,5 krm flingsalt
  • 0,5 citron, saft
  • 1 msk vitt vin

Aioli

  • 1 ägg
  • 3 dl majsolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 msk majonnäs
  • 0,5 krm flingsalt

Vitlöksbröd

  • 1 ciabattabröd
  • 4 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 krm flingsalt

Gör så här

  1. Piri piriräkor
    Hätta upp stekpannan på hög värme. Slå i lite av oljan. 
  2. Krossa vitlöken, skiva chilin och salladslöken. Fräs i ca 1-2 min. Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.
  3. Tillsätt resten av oljan låt puttra någon minut. Tillsätt räkor, vitt vin och pressad citron. Serveras direkt i varma skålar.
  4. Aioli
    Knäck i ägget i en matberedare. Pressa i vitlök.
  5. Starta matberedaren och strila ner oljan försiktigt tills önskvärd konsistens är uppnådd.
  6. Tillsätt majonnäs och smaka av med flingsalt. Häll upp aiolin i snapsglas och ställ in i kylen.
  7. Vitlöksbröd
    Dela ciabattan på mitten. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Bred ut vitlökssmöret på ciabattan, strö över en nypa flingsalt.