Mias asiatiska smörgåstårta

koket.se
Mias asiatiska smörgåstårta
Foto: TV4

Mias asiatiska smörgåstårta

Av: Mia Ottosson

Från: Hela Sverige bakar

42 ingredienser

Mias tårta är rund i formen och rymmer två klassiska fyllningar - en med räkor och en med varmrökt lax. Men för att ta tårtan till en ny nivå har fyllningarna fått en touch av asiatiska smaker med bland annat chili, sesam, lime och soja.

Se Mia Ottosson laga receptet

logo

Ingredienser

Tårtbröd

  • 14 g torrjäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 360 g vetemjöl special [6 dl]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 7,5 g strösocker [0.5 msk]
  • 40 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg

Fyllning 1

  • 300 g handskalade räkor
  • 1 knippe gräslök
  • 75 g röd stenbitsrom
  • 100 g färskost
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs
  • 2 citrongräs
  • 1,5 msk fisksås
  • 2,5 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 0,5 limefrukt (saft)
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 375 g varmrökt lax
  • 100 g färskost
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs
  • 1,5 msk fisksås
  • 2,5 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 5 msk sweet chilisås
  • 0,5 limefrukt
  • salt
  • peppar

Topping

  • 100 g färskost
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs

Garnering

  • ärtskott
  • skalade räkor
  • rädisa
  • röd stenbitsrom
  • wasabi
  • färsk koriander
  • ätbara blommor

Gör så här

Tårtbröd

  1. Blanda torrjäst tillsammans med vetemjöl special i din bakmaskin.
  2. Värm mjölk och smör till ca 40 grader och sedan i det med mjölet och jästen. Tillsätt ägget.
  3. Ta i salt och lite strösocker och knåda i 5-10 minuter.
  4. Pensla en rund springform med lite olivolja och låt ditt bröd jäsa under en bakhandduk till dubbel storlek. Vill du att det ska gå snabbare kan du ställa in den i ugnen på ca 30 grader eller med en kastrull med kokande vatten.
  5. Sätt ugn på 225 grader, över- och undervärme.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Brödet ska ha 96 grader i innertemperatur.

Fyllning 1

  1. Börja med att vispa ihop färskost, crème fraiche, majonnäs, fisksås, sesamolja och japansk soja.
  2. Finhacka gräslök och hacka räkorna grovt.
  3. Rör sedan ner gräslök, räkor, stenbitsrom, saft från 0,5 lime i blandningen och smaka av med salt och peppar.

Fyllning 2

  1. Börja med att vispa färskost, crème fraiche och majonnäs.
  2. Tillsätt även fisksås, sesamolja, japansk soja och sweet chilisås.
  3. Ta en gaffel och dela den varmrökta laxen tills den blir ”smulig”.
  4. Blanda i laxen tillsammans med juice från 0,5 lime och smaka av med salt och peppar.

Topping

  1. Vispa samman alla ingredienser.

Montering och garnering

  1. Dela brödet i 4 delar.
  2. Varva bröd och fyllning.
  3. Bred på crème fraiche-krämen runt hela tårtan. Spackla jämnt och fint.
  4. Dekorera enligt bild eller efter eget önskemål.