Blåbärscupcakes
Blåbärscupcakes
14 ingredienser
Cupcakes smaksatta med blåbär och dekorerade med blommor. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cakepops.
Receptet ger cirka 14-18 st cupcakes.
Att pynta kakor med färska blommor är mitt allra bästa trick för att göra dem oemotståndligt fina. Väldigt få blommor är giftiga, men kolla alltid i en flora för att vara säker, och använd obesprutade blommor. Mina favoriter är syren, rosor, violer, lavendel eller som här, krysantemum. Vaniljpulver är finmalen vaniljstång som finns att köpa i många välsorterade butiker, men om du inte hittar det kan det ersättas med vaniljsocker. /Mia Öhrn
Se fler recept ur boken
Ingredienser
Cupcakes
- 75 g smör
- 3 dl vetemjöl [180 g]
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl mjölk
- 100 g vit bakchoklad, grovt hackad
- 80 g blåbär, färska eller frysta [ca 1.5 dl]
glasyr
- 50 g blåbär, färska eller frysta och tinade [ca 1 dl]
- 0,75 dl florsocker
- 300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
- 1 dl vispgrädde
- ev blåbär, vita chokladploppar och färska, ätliga blommor till dekor
Gör så här
Cupcakes
- Smält smöret.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
- Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
- Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
- Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
- Fördela smeten i muffinsformar och strö över blåbär (det gör inget om de fortfarande är frysta) och choklad.
- Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 25 minuter.
- Topping: Mixa blåbären fint med stavmixer.
- Passera eventuellt purén genom en sil för att få den helt slät.
- Vispa ner florsockret och blåbärspurén i färskosten.
- Tillsätt grädden lite i taget och vispa ihop till en fluffig glasyr, gärna med elvisp.
- Spritsa eller klicka glasyren på muffinsen och dekorera gärna med blåbär, vit choklad och färska, ätliga blommor.