Chokladmacarons med saltkola

POPULÄRT
Chokladmacarons med saltkola
Foto: Ulrika Pousette
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Chokladmacarons med saltkola

Av: Mia Öhrn

Från: Macarons, cupcakes, cakepops

12 ingredienser

Lite salt i söta kakor är ofta den där hemliga ingrediensen som gör det himmelskt gott. Förbered gärna kolan dagen innan du bakar kakorna. Receptet är hämtat ur boken Macarons, cupcakes, cakepops.

Receptet ger cirka 25 st macarons.

Se fler recept från boken

Macarons, cupcakes, cakepops

Ingredienser

Kakor

  • 170 g florsocker (knappt 3 dl)
  • 90 g mandelmjöl, siktat
  • 2 msk kakao
  • 90 g äggvita [3 st]
  • 2 msk strösocker
  • saltkola
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl baksirap, vit
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Kakor

  1. Väg upp florsockret.
  2. Blanda med mandelmjölet och sikta.
  3. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke.
  4. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  5. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan.
  6. Blanda tills du har en jämn smet.
  7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
  8. Låt kakorna vila på plåten minst 45 minuter.
  9. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  10. Sätt ugnen på 125°C.
  11. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
  12. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspapperet om du provar att lyfta dem.
  13. Låt kakorna svalna.

Saltkola

  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska
  2. vid, tjockbottnad kastrull.
  3. Låt koka upp och sedan puttra tills sockerlagen blir gyllenbrun utan omrörning.
  4. Rör ner vispgrädden (det sprätter och fräser en del,
  5. men är precis som det ska vara) och därefter smöret.
  6. Låt koka sakta några minuter tills kolan tjocknar lite.
  7. Kontrollera konsistensen genom att göra kulprov, kolan ska vara mjuk, men inte för rinnig.
  8. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet.
  9. Låt kolan svalna helt, gärna över natten i rumstemperatur, men är du ivrig kan du sätta in den i kylen.
  10. Rör inte i kolan medan den svalnar.
  11. Spritsa saltkola på botten av hälften av kakorna.
  12. Strö eventuellt över lite extra flingsalt.
  13. Lägg ihop med resten av kakorna.
  14. De kan förvaras i kylen i upp till en vecka.