Mia Öhrns fläderblomssaft
Mia Öhrns fläderblomssaft
5 ingredienser
25 m + 3 dygn
Flädersaft - somrigare blir det inte! Här är ett klassiskt och enkelt recept.
Ingredienser
- 40 fläderblommor, klasar nyplockade
- 3 citron, gärna ekologiska
- 1,5 l vatten
- 1,5 kg strösocker [17 dl]
- 50 g citronsyra
Gör så här
- Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 4 liter. Tvätta citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
- Koka upp vattnet, rör ner strösockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen i 3-4 dagar.
- Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften är inte särskilt hållbar, så häll gärna en del av satsen i plastflaskor och frys in.