Dunderbollar och wokade havskräftstjärtar på kolbädd

Dunderbollar och wokade havskräftstjärtar på kolbädd
Foto: TV4

Dunderbollar och wokade havskräftstjärtar på kolbädd

0

15 ingredienser

30 min + marinering

Frasiga smördegsbollar med Västerbottensost och oliver, samt havskräftstjärtar som marineras och wokas på grillen. Börja med att lägga kräftstjärtarna i marinaden i tre timmar.

Till woken serveras ett gott bröd som man lägger på grillen med smör och paprikapulver (för färgen).

Ingredienser

portioner4

Dunderbollar

  • 1 förp smördeg
  • Gröna oliver, utan kärnor
  • Västerbottensost, riven
  • 1 ägg, till pensling

Wokade havskräftstjärtar

  • 1-2 kg havskräftstjärtar, råa
  • 1 förp fryst dill
  • grädde
  • vitt vin

marinaden

  • olja
  • piri piri
  • Thaicurry
  • curry
  • vitlök
  • citron
  • salt

Gör så här

  1. Dunderbollarna
    Kavla ut smördegen och strö osten på, skär i fyra rutor och lägg en oliv i mitten på varje ruta.
  2. Rulla ihop allt till en liten boll, pensla med ägg och in i ugnen på 200 grader i 15-20 min eller tills de fått fin färg. Sen ringer gästerna på dörren och bubblet serveras i ena handen och bollen i andra!
  3. Havskräftstjärtar
    Låt först kräftstjärtarna ligga i marinaden i 3 timmar.
  4. Till havskräftswoken behövs en vanlig grill med kol. När grillbädden är klar så sätter man wokpannan direkt på kolen så botten blir jämnt varm.
  5. Därefter glider man ner stjärtarna som legat i marinaden och wokar som hastigast för att sen
    hälla på vitt vin och grädde samt den frusna dillen.
  6. Låt bara koka upp sen klar att ätas med skal på, så att det är en slibbig och sörplig rätt. Fiska upp såsen med bröd.