Mellanösternpanna med broccoli

POPULÄRT
Mellanösternpanna med broccoli
Foto: David Frenkiel

Mellanösternpanna med broccoli

Av: David Frenkiel, Luise Vindahl

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

30 m

”En rätt som alltid går hem är ugnsrostad broccoli. Man kan komplettera den på många sätt, men den här varianten med kikärter, kanel, granatäppelkärnor, tahiniyoghurt, tunnbröd och en fräsch melonsallad är en ny favorit hos oss. Vi gillar att äta rätten med händerna, direkt från långpannan. Alla tar varsin bit tunnbröd eller varsitt salladsblad, lägger på fyllning och gör ett litet paket av det. Barnen älskar att äta på det här sättet, men om du är en kniv- och gaffelperson så fungerar det självklart också.” /David Frenkiel och Luise Vindahl 

Receptet är ur boken Little Green Kitchen, Norstedts.

Ingredienser

portioner

Ugnsrostad broccoli

  • 500 g broccoli, grövsta delen av stammen borttagen
  • 1 burk kikärtor (á 400 g) sköljda och avrunna
  • 3 msk olivolja
  • havssalt (efter smak)
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver

Tahiniyoghurt

  • 1,5 dl turkisk yoghurt (eller grekisk)
  • 1 msk tahinipasta
  • 1 tsk honung

Gurk- och melonsallad

  • 0,5 cantaloupemelon, skalad och urkärnad
  • 1 gurka (eller 4 minigurkor)
  • 4 kvistar färska myntablad
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • granatäpplekärnor
  • citron, klyftor
  • hjärtsalladsblad
  • fullkornstunnbröd, orientaliskt skuret i trekanter

Gör så här

Ugnsrostad broccoli

  1. Värm ugnen till 200 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skär broccolin i munsbitar och lägg den i långpannan. Tillsätt 2 msk olivolja, krydda med salt och vänd runt. Rosta i ugnen i 10 minuter.
  3. Lägg kikärterna och kryddorna i en liten skål. Tillsätt resten av oljan, krydda med salt och vänd runt.
  4. Ta ut broccolin ur ugnen, tillsätt kikärterna och rosta i ytterligare 10–15 minuter, eller tills broccolin är lite svedd och genomstekt.

Tahiniyoghurt

  1. Lägg alla ingredienser i en liten skål och rör om.

Gurk- och melonsallad

  1. Skär melonen och gurkan i munsbitar och lägg dem i en serveringsskål. Tillsätt mynta och olivolja, krydda med salt och peppar och rör om.

Servering

  1. Ta ut långpannan ur ugnen och toppa broccolin och kikärterna med tahiniyoghurt, granatäppelkärnor, citronklyftor, salladsblad och tunnbröd i trekanter. Servera med gurk- och melonsalladen.