Melanzane parmigiana - auberginegratäng med tomat och ost

POPULÄRT
koket.se
Melanzane parmigiana - auberginegratäng med tomat och ost
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Melanzane parmigiana - auberginegratäng med tomat och ost

11 ingredienser

50 min

En italiensk klassiker - panerad och stekt aubergine som varvas med en enkel tomatsås, parmesan och mozzarella. Fantastiskt god  att äta på egen hand ihop med en sallad eller som en del av en buffé.

Se Isabella Morrone laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 4 burkar hela konserverade tomater (gärna San Marzanotomat)
  • 3 aubergines
  • 3 mozzarellaostar
  • 3 ägg
  • 2-3 dl vetemjöl
  • 2-3 dl parmesanost, fint riven (lagrad)
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med 3 msk olivolja. Lägg i vitlöksklyftan och stek tills den blir gyllenbrun.
  2. Krossa tomaterna med händerna eller en slev i en bunke.
  3. Låt oljan svalna något innan du tillsätter tomaterna, annars finn risk att det skvätter het olja. Tillsätt några basilikablad. Låt koka på medelvärme ca 25-30 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär auberginen i ca 2 cm tjocka skivor på längden. Salta skivorna på båda sidorna.
  5. Sätt ugnen på 195 grader (varmluft). Olja in en ugnssäker form.
  6. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Häll mjölet i en djup tallrik.
  7. Vänd aubergineskivorna först i äggvispet och därefter i mjölet.
  8. Hetta upp en stekpanna, tillsätt en rejäl skvätt olivolja, ca 1/2 dl. Stek aubergineskivorna på båda sidor så att de får en vacker gyllenbrun färg.
  9. Lyft upp skivorna och låt de rinna av på en bricka med hushållspapper.
  10. Skär mozzarellan i skivor.
  11. Varva aubergine med tomatsås, parmesan och mozzarella i formen och avsluta med tomatsås, mozzarella och parmesan på toppen. Ringla över lite olivolja och strö över salt.
  12. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.

Glöm inte att matsortera skal och rester från vitlök och aubergine till återvinning för en mer hållbar matlagning och njut av din auberginegratäng! /Köket redaktionen