Medeltidsinspirerad vildsvinsgryta

Medeltidsinspirerad vildsvinsgryta
Foto: TV4

Medeltidsinspirerad vildsvinsgryta

Av: Anders - Kristinehamn

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 30

En mustig höstgryta på vildsvin, vitkål och massor med goda rotfrukter.

Receptet är från programmet Halv åtta hos mig av amatörkockar. Köket kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 kg vildsvin, kotletter
  • 1 tsk örtsalt, ex Trocomare
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmald
  • 5 klyftor vitlök, stora
  • 200 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 buljongtärning, Kyckling
  • 1 dl rött vin

Rotfrukter

  • 200 g morot
  • 200 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 1 färsk pepparrot
  • matolja
  • salt, grovmalen
  • peppar

Gör så här

  1. Grytan: Lägg lergrytan i vatten 10 -15 min.
  2. Skär köttet i grova bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skär gula löken grovt. Strimla vitkålen.
  3. Lägg den strimlade vitkålen i botten på lergrytan och sprid köttet över. Sprid löken/vitlöken över köttet. Salta och peppra.
  4. Lös upp kycklingbuljongen i vattnet. (Ljummet/varmt)
  5. Häll över grädde, buljong och vin över vildsvinet. Lägg på locket och ställ i nedre delen av ugnen på 200 grader i 60 minuter.
  6. Ta ut grytan, kolla så köttet är klart. Smaka av med lite extra grädde om grytan är ”skarp”.
  7. Rotfrukter: Sätt på ugnen till 200 grader och tvätta alla rotfrukter noga.
  8. Skala kålroten och skär i 2*2 cm fyrkantstänger (så långa du kan få ut av din kålrot).
  9. Klyv morötterna på hälften längs med, klyv palsternackan, skala pepparroten och skär i 1cm medaljonger.
  10. Smörj en ugnsform med olja. Lägg alla rotfrukterna i ugnsformen tillsätt salt och peppar efter smak.
  11. Rör om rotfrukterna med händerna tills allt är insmort med olja och kryddor.
  12. Börja med att grädda rotfrukterna längst ned i ugnen - under grytan i ca 25 minuter. När lergrytan tas ut flyttar du upp rotfrukterna till mitten av ugnen.