Medelhavsgryta med rostad aubergine och fryst fetaost

Medelhavsgryta med rostad aubergine och fryst fetaost
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Medelhavsgryta med rostad aubergine och fryst fetaost

8

5 steg att laga

22 ingredienser

Tom Sjöstedt bjuder på en enkel, mustig tomatgryta med mandlar, vita bönor och färska tomater. Serveras med ugnsrostad aubergine och riven fetaost.

Ingredienser

portioner4 portioner

Fryst fetaost

  • 100 g fetaost

Rostad aubergine

  • 2 aubergines
  • 2 klyfta vitlök
  • salt
  • olivolja

Gryta

  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyfta vitlök, hackade
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 200 g små vita bönor på burk, sköljda
  • 100 g torkade oliver
  • 1 dl salta mandlar
  • 200 g romanticatomater, delade på längden
  • 1 knippe basilika, grovhackad
  • 2 msk oregano, grovhackad
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • färsk basilika
  • färsk oregano

Gör så här

  1. Fryst fetaost
    Lägg in i frysen över natten. Riv över rätten vid servering.
  2. Rostad aubergine
    Dela auberginen i kvartar. Salta och låt stå framme i ca 30 minuter så de rimmas.
  3. Torka av och gnid in med olivolja och krossad vitlök. Rosta i ugnen på 250 grader ca 20 minuter.
  4. Medelhavsgryta
    Svetta lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomatpuré. Koka ihop med vitt vin, krossade tomater och buljong.
  5. Blanda i övriga ingredienser vid servering och låt få ett uppkok. Smaka av med salt och svartpeppar
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer