Mbowa - Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique

POPULÄRT
Mbowa - Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Mbowa - Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique

18 ingredienser

45 min

Nyttig och lättlagad gryta med färska grönsaker. Jag gör alltid dubbel sats så att jag har mat i kylen i en hel vecka. Det går att använda fryst bladspenat också, som fått tina först.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp färdigkokta kidneybönor (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 3 potatisar
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 3-4 cm färsk ingefära
  • 1 röd paprika
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 300 g färsk spenat, hackad
  • 1 tomat, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skölj bönorna och låt rinna av.
  2. Skala lök, potatis, morötter, vitlök och ingefära.
  3. Skär potatis, morötter och lök i grova bitar.
  4. Riv vitlök och ingefära.
  5. Kärna ur paprikan och skär i större bitar.
  6. Hetta upp oljan i en gryta och stek lök, vitlök och ingefära en stund.
  7. Blanda i de torra kryddorna och fortsätt med potatis, morötter, paprika, kokosmjölk och vatten. Smula ner buljongtärningen.
  8. Koka upp grytan, sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter.
  9. Häll i bönorna och koka i 5–10 minuter till.
  10. Vänd ner spenaten och tomaten och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera grytan med färskt bröd eller kokt ris. Den går också fint att servera utan tillbehör.