Mbowa - Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique
Mbowa - Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique
18 ingredienser
45 min
Nyttig och lättlagad gryta med färska grönsaker. Jag gör alltid dubbel sats så att jag har mat i kylen i en hel vecka. Det går att använda fryst bladspenat också, som fått tina först.
Ingredienser
- 2 förp färdigkokta kidneybönor (à 400 g)
- 1 gul lök
- 3 potatisar
- 2 morötter
- 3 klyftor vitlök
- 3-4 cm färsk ingefära
- 1 röd paprika
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 300 g färsk spenat, hackad
- 1 tomat, hackad
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Skölj bönorna och låt rinna av.
- Skala lök, potatis, morötter, vitlök och ingefära.
- Skär potatis, morötter och lök i grova bitar.
- Riv vitlök och ingefära.
- Kärna ur paprikan och skär i större bitar.
- Hetta upp oljan i en gryta och stek lök, vitlök och ingefära en stund.
- Blanda i de torra kryddorna och fortsätt med potatis, morötter, paprika, kokosmjölk och vatten. Smula ner buljongtärningen.
- Koka upp grytan, sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter.
- Häll i bönorna och koka i 5–10 minuter till.
- Vänd ner spenaten och tomaten och smaka av med salt och peppar.
- Servera grytan med färskt bröd eller kokt ris. Den går också fint att servera utan tillbehör.