Mazarintart

Mazarintart
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Mazarintart

16 ingredienser

1 h + tid i kyl

Mazarintart med brynt smör och vaniljglasyr är en extra lyxig och god version av den klassiska mazarinen.

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 100 g smör
  • 90 g strösocker
  • 225 g vetemjöl
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt
  • 1 ägg

Mazarinfyllning

  • 200 g smör
  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg

Inkokt rabarber

  • 0,5 l rabarber, skuren i centimeterstora bitar
  • 100 g syltsocker
  • 1 citron, zest

Vaniljglasyr

  • 150 g florsocker
  • 30 g vatten
  • 1 vaniljstång

Servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda rumstempererat smör med socker i en köksmaskin med vinge tills det blir krämigt.
  2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt och kör till ett fint smul.
  3. Knäck i ägget och kör snabbt ihop till en fin deg. Lägg degen i kylen i 30 minuter.

Mazarinfyllning

  1. Mät upp smöret i en kastrull och låt det smälta på medeltemperatur. Koka sedan smöret tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Vispa smöret under tiden och dra sedan av kastrullen från plattan.
  2. Låt smöret svalna i ca 30 minuter.
  3. Lägg mandelmassa i en köksmaskin med vinge och tillsätt smöret försiktigt tills allt är ordentligt blandat. Du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna då och då.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget tills du får en jämn smet.

Montering

  1. Kavla ut degen och lägg den i en pajform som är ca 26 cm i diameter.
  2. Bred ut mazarinfyllningen i pajformen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Grädda pajen i ca 30 minuter tills den fått en fin yta. Låt sedan svalna.

Inkokt rabarber

  1. Koka rabarber, syltsocker och citronzest på medeltemperatur i ca 10 minuter. Låt sedan svalna.

Vaniljglasyr

  1. Blanda florsocker, vatten och frön ifrån vaniljstången. Tillsätt mer vatten om det behövs.

Montering forts.

  1. Glasera tarten med vaniljglasyren och servera lättvispad grädde samt rabarberkompott till.