Mazarinkaka med äpple

NYHET
Mazarinkaka med äpple
Foto: TV4

Mazarinkaka med äpple

16 ingredienser

1 h 20 min

Saftig mazarinkaka i stort fomat med säsongens bästa äpplen. En sann fikadröm!

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula [1]

Mandelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 110 g ägg [2]
  • 30 g äggula [2]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g vetemjöl [0.5 dl]

Äppelfyllning

  • 2-3 svenska äpplen
  • 2 g malen kardemumma [1 tsk]
  • 8 g malen kanel [1 msk]
  • 40 g rörsocker [0.5 dl]

Glasyr

  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 30 g vatten [2 msk]

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg, plasta och låt vila i kyl 30 minuter. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel på ett mjölat underlag. Klä en rund pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med pajdegen. Låt degen gå ända upp på kanten, skär bort överflödig så att du får en jämn och fin kant.

Mandelfyllning

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Riv mandelmassa och blanda det i lite i taget av smöret. Blanda sedan i ett ägg i taget, sist vetemjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät fyllning. Fyll pajformen med mazarinmassa och strö över äppelbitarna (se nedan). Grädda mitt i ugnen i 22-25 minuter, ta ut och låt svalna helt.

Äppelfyllning

  1. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar och lägg i en skål och blanda runt med resterande ingredienser.

Glasyr

  1. Rör samma florsocker och vatten, ringla det över kakan och låt stelna.