Tomatpuré med krispig majrova, portlak, tomatillos och surdegchips

Foto: TV4
Tomatpuré med krispig majrova, portlak, tomatillos och surdegchips
14 ingredienser
En spännande rätt med krispig majrova som serveras med chips på surdeg och små tillbehör.
Ingredienser
Tomatpuré:
- 8 gula tomater
- 1 klyfta färsk vitlök
- 1 msk rapsolja
- salt
- pepparkvarn
Majrova:
- 1 majrova
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk rapsolja
- salt
- pepparkvarn
Portlak & Tomatillo:
- 100 g portlak
- 4 tomatillos
Surdegschips:
- 20 g surdegsbaguette
- 1 tsk rapsolja
Gör så här
- Tomatpuré: Dag 1. Mixa tomaterna väl i en mixer med vitlöksklyftan.
- Lägg en fuktig ren handduk i ett durkslag och ställ durkslaget i en bunke.
- Häll upp tomaten i handduken, plasta om hela och låt stå svalt över natten(ej i kyl).
- Dag 2. Det ska nu vara en tjockare puré kvar i handduken och en klar vätska i bunken.
- Smaksätt purén med rapsolja, salt och kvarnad svartpeppar.
- Tomatsaften kan avnjutas väl kyld till desserten om man vill med mortlad mynta i.
- Majrova: Dag 1. Skrubba majrovan med en skursvamp.
- Skär bort blastfästet. Dela på mitten från blastfästet till botten. Skär sedan tunna klyftor, ca 3-4mm.
- Marinera i olja, vinäger, salt och peppar.
- Dag 2. Häll av överflödig juice och arrangera som på bilden.
- Portlak & Tomatillo: Skölj portlaken och plocka ner den i mindre bitar.
- Skölj tomatillosen och skär i 8 klyftor.
- Surdegschips: Sätt ugnen på 180°.
- Skiva tunna skivor av baguetten och smeta in i olja. Baka av i 8 minuter eller tills gyllebruna och krispiga.
- Lägg på hushållspapper.