• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Matvetesallad med varmrökt lax

Matvetesallad med varmrökt lax
Foto: Tv4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Matvetesallad med varmrökt lax

4 steg att laga

16 ingredienser

30 min

En matig och supergod sallad på matvete, varmrökt lax och krispiga grönsaker. Till serveras en krämig dressing med skönt sting av wasabi. 

Ingredienser

portioner4 portioner

sallad

  • 600 g varmrökt laxfilé
  • 2 dl matvete
  • 2 avokador
  • 100 g färsk spenat
  • 200 g zucchini
  • 200 g rödkål
  • 4 salladslökar
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 limefrukter, i klyftor

Wasabimajonnäs

  • 2 msk wasabi
  • 1 ägg (stort)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2,5 msk japansk soja
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 1 kruka gräslök

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Gör dressingen genom att hälla alla dess ingredienser förutom gräslök i en smal cylinderformad bunke. Mixa med en stavmixer till en tjock dressing, smaka av med eventuellt mer soja. Finhacka gräslök och rör i dressingen. Låt smakerna gifta sig medan salladen görs.
  3. Dela, kärna ur och skär avokadon i grova bitar. Halvera zucchinin på längden och skär i tunna skivor. Strimla rödkålen så tunt det går. Skiva salladslök och halvera tomaterna.
  4. Lägg alla grönsaker samt matvete i en stor salladskål, blanda runt lätt. Ringla över dressingen. Toppa salladen med bitar av varmrökt lax. Strö ev över gräslök. Servera med limeklyftor till.