Tomatsallad med pistou

Tomatsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Tomatsallad med pistou

13 ingredienser

15 min

En enkel och fräsch tomatsallad på pistou som knappt behöver någon som helst tillagning.

Ingredienser

portioner
  • 600 g tomat
  • 1 liten mild lök, fint hackad
  • 100 g majsolja
  • 40 g spenat
  • 20 g färska basilikablad
  • 1 tomat (utan skal och kärnor)
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Använd en höghastighetsmixer för att göra pistou: Skålla först en tomat i hett vatten, skala och kärna ur. Mixa tomaten med lite av oljan.
  2. Tillsätt spenaten & pressa i vitlöken och fortsätt mixa. Tillsätt oljan i tunn stråle så att blandningen blir en jämn, grön crème.
  3. Tillsätt slutligen basilikan och mixa hastigt så att allt blandas väl. Smaka av med salt och peppar från kvarn.
  4. Hacka tomaterna och finhacka löken. Bred pistoun över en tallrik och arrangera tomater & lök över. Krydda med salt och svartpeppar från kvarn. Ringla olivolja och balsamico över anrättningen.