Dillkött på mitt vis

Dillkött på mitt vis
Foto: Jenny Grimsgård
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Dillkött på mitt vis

22 ingredienser

2 h

Dillkött som serveras med nykokt potatis. Recept från boken Matglädje hela livet.

När det gäller dillkött är det faktiskt såsen som spelar huvudrollen. Att koka kött så att det blir gott är när allt kommer omkring inte så svårt. Till kokt kalv- eller lammkött med dillsås kan du koka köttet dagen före, så att du kan koncentrera dig på såsen. Jag har svårt att tänka mig något annat än öl eller mineralvatten till dillkött. /Leif

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5 kg kalvkött (lammkott eller älgkalvkött, t ex rygg, bog eller rev)
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 purjolök
  • 2-3 morötter
  • 1 palsternacka
  • salt
  • 6-8 vitpepparkorn
  • 8-10 kryddpepparkorn
  • 4 hela nejlikor
  • 4 lagerblad
  • dillstjälkar, från såsen
  • 1 tsk torkad timjan
  • 6-8 vitpepparkorn

Dillsås

  • 3 knippen dill
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • buljong, mustig, från köttkoket
  • 1-2 kalvbuljongtärningar
  • 2 dl gräddmjölk (1 dl mjölk, 1 dl grädde)
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • salt
  • peppar

Till servering

  • mjölig potatis, kokt

Gör så här

  1. Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en stor gryta och koka upp. Koka i högst 1 min. ta upp köttet med en hålslev och spola av det som hastigast. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten ( tänk på att det ska finnas plats för grönsaker också). Mät upp hur mycket vatten du häller i.
  2. Tillsätt salt, börja med 1 tsk per liter vatten och smaka av sältan längre fram.
  3. När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna och låter sjuda i max 1 tim. Har du ben med i koket är köttet färdigt när det släpper benen, annars kan du känna med en provsticka.
  4. Efter ½ tim. plockar du upp morötterna och palsternackan med en hålslev, de skall vara med igen vid serveringen. Skall köttet serveras samma dag kan du lägga på en kvarts koktid.
  5. Om de ska serveras dagen efter låter du det svalna i sitt eget spad.
  6. Ta upp köttet och skumma av buljongen till såsen. Kall buljong är lätt att skumma av, om den är varm vill fettet gärna flyta omkring.
  7. Skär köttet i bitar.
  8. Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad buljong och gräddmjölk. Smaka av buljongen, om den inte är tillräckligt kraftig i smaken tillsätter du 1-2 buljongtärningar. Såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock. Börja smaksättningen med 1 msk ättiksprit och 2 msk socker. Smaka av så det är rätt balans mellan sött och surt. Smaka av med salt och peppar. Behövs det mer syrlighet tillsätter du ytterst lite ättikssprit.
  9. När du tycker balansen är bra vänder du ner dillen. Det ska vara rikligt med dill. Lägg slutligen ner köttet i såsen tillsammans med de sparade grönsakerna från koket och låt allt bli genomvarmt.
  10. Servera allt rykande varmt med potatis.

Tips: Dill är praktiskt taget den enda krydda som man inte kan ta för mycket av. Dillsås exempelvis smakar dill oavsett om du använder ett knippe eller tre, men smaken blir mycket mer markant om du är generös med dillen.