Matchafinanciers med crème diplomat och körsbärssås

Matchafinanciers med crème diplomat och körsbärssås
Foto: TV4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Matchafinanciers med crème diplomat och körsbärssås

23 ingredienser

1 h

"Desserten i min finalmeny präglas även den av Japan och landets fäbless för franska bakverk. En färgsprakande uppläggning som hyllar körsbärsblomfestivalen hanami men som sätter körsbärets fantastiska smakbild i fokus med eleganta accenter av mandel, vanilj, amaretto och matcha." / Jimmy

Ingredienser

portioner

Creme diplomat

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 90 g strösocker
  • 30 g majsstärkelse
  • salt
  • 3 dl vispgrädde

Matchafinancier

  • 80 g smör
  • 125 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 70 g mandelmjöl
  • 7 g matcha pulver
  • 3 g salt
  • 100 g äggvita [3 st]

Körsbärssås

  • 3 dl körsbärsjuice
  • 2 dl körsbärspuré
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk amarettolikör
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten

Till servering:

  • frystorkade körsbär
  • körsbär, urkärnade och skurna i klyftor.
  • ätbara blommor (körsbärsblommor eller rosa pelargonblommor)

Gör så här

  1. Crème diplomat
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull med mjölken och sjud på låg värme i minst 10 minuter.
  2. Vispa ihop äggulor, socker, majsstärkelse och en nypa salt i en bunke. Ta upp vaniljstången ur den varma mjölken. Ställ bunken på en fuktad handduk så den står stadigt. Häll i den varma mjölken under vispning i äggblandningen.
  3. Häll tillbaka allting i kastrullen och ställ på medelvärme. Låt koka upp och tjockna under konstant omrörning.
  4. Låt koka i minst 1 minut och sila av den tjocknade krämen. Täck med plastfolie som läggs direkt på krämen och låt svalna helt i kylskåp.
  5. Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar, var försiktig med att inte vispa den för hårt. Vänd ned grädden i den kalla vaniljkrämen. Lägg över i spritspåse och förvara kallt till servering.
  6. Matchafinancier
    Sätt ugnen på 180 grader. Bryn smöret i en kastrull tills det får färg och doftar knäck. Låt svalna.
  7. Rör ihop florsocker, mjöl, mandelmjöl, matcha och salt i en bunke.
  8. Pensla kakformen med lite av det brynta smöret.
  9. Rör ned äggvitorna med de torra ingredienserna tills de precis blir blandade, vänd till sist ned det brynta smöret. Häll upp i en spritspåse.
  10. Fyll kakformarna till 2/3. Grädda tills de fått lätt gyllenbrun färg i kanterna och en provsticka kommer ur torr, cirka 12 minuter.
  11. Stjälp ur kakorna och låt svalna på galler.
  12. Körsbärssås
    Koka upp körsbärsjuice, körsbärspuré och amaretto. Låt reducera tills smaken blir koncentrerad. Smaka av med socker, såsen ska ha en tydlig syrlighet för att ge friskhet de söta komponenterna i anrättningen.
  13. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten tills önskad konsistens uppnås. Såsen ska vara tunn men ändå kunna nappar en sked.
  14. Servering
    Spritsa ut 5 klickar crème diplomat i en cirkel.
  15. Bryt upp matchakakorna i mindre bitar. Arrangera i cirkeln genom att fästa dem i crème diplomaten.
  16. Arrangera körsbärsbitar runtom i cirkelmönstret.
  17. Strössla över frystorkade körsbär och blomblad.
  18. Häll upp den varma körsbärssåsen i mitten utav cirkeln vid servering.