Massaman curry paste

10 röster
10 m
3 dl
Massaman curry paste
Foto: Lennart Weibull

Receptet är ur boken Thai hemma av Tove Nilsson, Natur och Kultur.

Thai hemma av Tove Nilsson_bokomslag

”Det här är nog den enda kryddpastan där du kan utesluta chili och ändå få bra med smak. Men godast blir det med chili, antingen en aning eller vrålmycket.” /Tove Nilsson

Visa mer
10 m
3 dl

Du behöver

  • 3 citrongräs, finskivade
  • 5 cm ingefära, skalad och skivad
  • 5 cm galangal, skalad och skivad (kan uteslutas och ersättas med mer ingefära)
  • 9 klyfta thaivitlök, skalade eller 3 vanliga
  • ev 2 korianderrötter
  • 3-10 thaichili, torkade och antal beroende på önskad styrka
  • 10 kardemummakapslar, gröna
  • 10 cm kanelstång
  • 0,5 msk gurkmeja
  • 0,5 tsk muskot, mald
  • 2,5 msk korianderfrö
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 dl jordnötter, saltade
  • 2 msk vatten
  • 3 msk neutral rapsolja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Mixa eller mortla alla ingredienser utom oljan till en slät kryddpasta.
  2. Lägg i en burk och toppa med olja. Förvarad i kyl håller den minst 2 månader eller cirka 1 år i frys (men då utan olja på toppen).

laddar fler recept...

Laddar fler recept...