• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Massaman curry paste

POPULÄRT
Massaman curry paste
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Massaman curry paste

2 steg att laga

15 ingredienser

10 m

”Det här är nog den enda kryddpastan där du kan utesluta chili och ändå få bra med smak. Men godast blir det med chili, antingen en aning eller vrålmycket.” /Tove Nilsson

Receptet är ur boken Thai hemma av Tove Nilsson, Natur och Kultur.

Thai hemma av Tove Nilsson_bokomslag

Ingredienser

  • 3 citrongräs, finskivade
  • 5 cm ingefära, skalad och skivad
  • 5 cm galangal, skalad och skivad (kan uteslutas och ersättas med mer ingefära)
  • 9 klyfta thaivitlök, skalade eller 3 vanliga
  • ev 2 korianderrötter
  • 3-10 thaichili, torkade och antal beroende på önskad styrka
  • 10 kardemummakapslar, gröna
  • 10 cm kanelstång
  • 0,5 msk gurkmeja
  • 0,5 tsk muskot, mald
  • 2,5 msk korianderfrö
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 dl jordnötter, saltade
  • 2 msk vatten
  • 3 msk neutral rapsolja

Gör så här

  1. Mixa eller mortla alla ingredienser utom oljan till en slät kryddpasta.
  2. Lägg i en burk och toppa med olja. Förvarad i kyl håller den minst 2 månader eller cirka 1 år i frys (men då utan olja på toppen).