Maskrossirap
Maskrossirap
4 ingredienser
1 h
Låt de gyllengula kronbladen på maskrosorna ge smak åt den här sirapen. Servera den gärna till Maries kärleksplättar >>
Se Familjen Mandelmann laga receptet

Ingredienser
- 0,5 l maskrosor, blommorna
- 0,5 l vatten
- 1 l strösocker
- 10 cm rabarber, skivad (eller lite finrivet citronskal)
Gör så här
- Skaka eller skölj dina maskrosor noggrant så att alla smådjur försvinner.
- Du kan antingen koka hela blommorna eller dra bort de gula blombladen och endast koka dem. Hela blommor ger beskare sirap.
- Koka upp blombladen tillsammans med vattnet i en kastrull. Här kan du ha i det syrliga (skivad rabarber eller citronskal) om du vill. När vätskan kokat 20 minuter, låt den svalna något i kastrullen, ca 20 minuter.
- Sila maskrosvätskan genom en ren kökshandduk eller en saftsil.
- Häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen, häll i 1 liter socker och smält försiktigt. Tricket är nu att det inte ska koka för mycket för då stelnar sirapen snabbt och kan kristallisera sig. Så låt sockret sakta smälta i vätskan i ca 10 minuter.
- Häll genast upp på rena glasburkar och njut sen med t ex plättar. Mums!