Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser

2- 2,5 h
4
Marockansk oxtagine med valnötter och aprikoser
Foto: TV4

Kryddig tagine med fransyska, aprikos och rostade valnötter. Servera med ett gott bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

26 augusti 2015
2- 2,5 h
4

Du behöver

  • 1,5 kg fransyska el annan grytstek av nöt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk mald persilja
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk rass hanout (marockansk kryddblandning)
  • 1 tsk mald ingefära
  • 0,5 g saffran
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svart peppar
  • 2 msk kalvfond

Servering

  • 500 g torkade aprikoser (saftiga)
  • 2 dl valnötter
  • kanel
  • socker
  • smör
  • flingsalt
  • brytbröd

Gör så här

  1. Skär köttet i ganska stora grytbitar. Hacka lök och vitlök.
  2. Bryn kött och lök i smör en stekpanna. Bryn i flera omgångar och lägg över i en tagine-gryta alternativt gjutjärnsgryta. Pressa över vitlök, salt och peppar. Tillsätt övriga kryddor. Tillsätt 0,5 liter vatten. Koka på medelvärme i två timmar.
  3. Förbered under tiden tillbehör. Rosta valnötter med flingsalt i en torr stekpanna.Koka upp aprikoser i lite vatten, smör, socker och kanel.
  4. Servera grytan på ett stort fat (Tagine) toppat med skivade aprikoser och rostade valnötter. Ät med brytbröd.
Kommentera receptet

Fler goda recept