Marmite

Marmite
Foto: TV4

Marmite är en enklare variant av den berömda franska soppgrytan bouillabaisse. Använd gös, marulk eller annan vit, fast fisk. Servera vitlöksbröd till.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 300 g färsk benfri lax
  • 300 g vit fiskfilé
  • 2 purjolökar
  • 1 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,2 liter fiskbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • potatismjöl
  • 1 liten burk musslor
  • 3-4 färska tomater
  • 250 g skalade räkor
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Strimla purjolök och fänkål. Hetta upp oljan i en stor kastrull och låt purjolök och fänkål fräsa tills de mjuknar. Pressa i vitlök och blanda i saffran.
  2. Spä med vin och buljong och låt det hela koka i ca 15 minuter. Red av soppan med potatismjöl utrört i lite vatten, den ska bara bli lätt simmig.
  3. Skålla tomaterna genom att hastigt doppa dem i kokande vatten. Skala, kärna ur och grovhacka dem. Skär alla fiskfiléer i bitar, ca 3 cm långa och fingertjocka. Lägg i fiskbitarna och tomathacket i soppan och låt sjuda några minuter. Lägg till sist ner räkorna och musslorna, krydda med salt och peppar och strö hackad persilja över.
Kommentera receptet

Fler goda recept