Mandeltarte
Mandeltarte
9 ingredienser
I Barcelona hittas mängder av mandel i maten. Mandel är verkligen mycket användbar som smaksättare, den sätter prägel på såväl fisk som kött. Men här har jag gett den huvudrollen i en tung, intensivt söt och smakrik paj. /Markus Aujalay
Ingredienser
- 1 rulle färsk mördeg
- 5 dl gula ärtor, torkade
- florsocker
Mandelmassefyllning
- 4 ägg
- 0,5 dl strösocker
- 250 g mandelmassa
- 2 dl grekisk yoghurt (eller turkisk 10 %)
- 1 citron, zest
- 2 msk sötmandel, hackad och skållad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Klä en springform med mördegen.
- Klipp till ett smörpapper och lägg det i botten.
- Fyll botten med torkade ärtor, grädda pajskalet i ugnen ca 25 minuter.
- Låt svalna.
- Ta bort ärtor och smörpapper.
- Vispa ägg, socker och mandelmassa i en bunke.
- Tillsätt yoghurt, citronskal och hackad mandel.
- Häll smeten i pajskalet.
- Grädda tarten i ugnen ca 30 minuter.
- Låt svalna.
- Pudra lite florsocker över tarten innan servering.