Köttfärslimpa

73 röster
4
4

Du behöver

  • 400 g nötfärs
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 100 g sidfläsk, fint tärnat
  • 200 g vitkål, strimlat
  • 2 gula lökar, skalade och skivade
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gräddsås

  • 3 dl kalvbuljong (1 msk konc fond + 3 dl vatten)
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk ättiksprit 12 %
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • strösocker
  • ev majsstärkelse, till redning

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt ägg och färs.
  3. Stek sidfläsket i en stekpanna på hög värme tills det är knaprigt.
  4. Vänd ner kål och lök i pannan och fräs ytterligare några minuter tills kålen och löken blivit mjuka.
  5. Låt svalna något och blanda med färsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i avlång brödform och grädda i ugn på 150 grader ca 35 minuter.
  8. Gräddsås
    Koka ihop buljong och grädde till såsen några minuter i en kastrull.
  9. Smaka av med ättiksprit, salt, peppar och socker.
  10. Red eventuellt med lite maizena utrört i lite vatten.
  11. Rårörda lingon
    Blanda lingon och socker och låt stå tills lingonen är helt tinade och sockret smält. Rör då och då.
  12. Servera köttfärslimpan med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och gärna kokt broccoli.
11 april 2011