Maritozzo

Maritozzo
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Maritozzo

7

28 ingredienser

3 h

”En klassisk italiensk bulle med varierande fyllningar och smaker. Degen kan göras med både smör och olivolja. Jag tycker den blir bäst med olivolja i degen, sedan fylld med en härlig krämgrädde och rabarberkompott eller marinerade jordgubbar, en sommarsemla kan man nästan kalla det! Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner10 bullar

Fördeg

  • 50 g vetemjöl special, eko (eko) [0,83 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 2,5 g jäst, blå
  • 0,5 vaniljstång, märgen (eko)

Blötläggning

  • 88 g mjölk (eko) [0,88 dl]
  • 0,5 vaniljstång, stången

Deg

  • 230 g vetemjöl special (eko) [3,8 dl]
  • 4 g jäst, blå
  • 15 g strösocker (eko) [1,1 msk]
  • 15 g honung (eko) [0,8 msk]
  • 1 ägg (eko)
  • 5 g salt [0,8 tsk]
  • 50 g olivolja (eko) [0,54 dl]

Vaniljkräm

  • 20 g strösocker (eko) [0,23 dl]
  • 200 g standardmjölk (eko) [2 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 g majsstärkelse [0,3 dl]
  • 25 g strösocker (eko) [0,28 dl]
  • 50 g äggula (eko) [0,5 dl]
  • 20 g normalsaltat smör (eko)

Jordgubbskompott med rabarber

  • 250 g jordgubbar, hela (eko)
  • 25 g rabarber, 1 cm bitar (eko)
  • 85 g strösocker (eko) [0,94 dl]
  • 1 msk citronsaft, färskpressad, eko

Krämgrädde

  • vaniljkräm, kall
  • 3 dl vispgrädde, eko

Dekoration

  • pistagenötter, hackade
  • florsocker, eko

Gör så här

  1. Fördeg
    Skrapa ur märgen (de svarta fröna) ur vaniljstången och blanda samman allt till fördegen och låt jäsa övertäckt i 1,5-2 timmar.
  2. Lägg samtidigt den urskrapade vaniljstången i mjölken och låt dra i kylen till dess att degen skall blandas.
  3. Deg
    När fördegen fördubblat sin volym blandar du samman allt utom olivoljan i ca 12–14 minuter på långsam hastighet. Glöm inte att ta upp vaniljstången ur mjölken, den skall inte följa med.
  4. Tillsätt sedan olivoljan i två omgångar och låt blanda långsamt i 2–3 minuter, avsluta med 1-2 minuter på snabb hastighet. Degen kommer först verka bli fastare och dra ihop sig när oljan tillsätts, för att sedan bli lösare. Degen skall vara glansig och släppa från bord eller skål när den är klar.
  5. Lägg degen i en oljad skål eller låda och låt vila i 1,5–2 timmar övertäckt.
  6. Nu delar du degen i 10-11 lika stora bitar och runddriver bitarna (formar till bollar), låt bollarna vila i 5 minuter och forma sedan avlånga med aningen spetsiga ändar.
  7. Låt degen jäsa i 1,5-2 timmar i en avstängd ugn med lampan lysandes, lampan ger värme till bullarna.
  8. Baka bullarna på 240-250 grader med över- och undervärme i ca 4–6 minuter. Pensla med mjölk direkt efter ugnen och täck bullarna med en handduk, låt svalna.
  9. Vaniljkräm
    Väg upp den mindre mängden socker tillsammans med mjölken i en kastrull samt skrapa ner vaniljstång, låt stå i 10 minuter.
  10. Blanda andra mängden socker med maizenan och blanda runt, väg i äggulan i sockerblandningen och blanda.
  11. Värm på mjölken så att den endast sjuder, häll därefter hälften av mjölken ner i maizenablandningen och rör. Med kastrullen på plattan häller du tillbaks allting tillsammans med äggula och maizena. Koka i ett par minuter tills den tjocknar och sedan blir lös igen, rör sedan ner smöret och sila. Låt svalna, tar ca 1–2 timmar.
  12. Jordgubbskompott med rabarber
    Väg samman allt och låt marinera i minst 1 timme, gärna längre. En längre marinering kortar ner koktiden och ger dig större bitar frukt/bär.
  13. Koka upp allt tills sockret smällt, låt sedan koka ytterligare 3– 5 minuter och skumma av.
  14. Krämgrädde
    Detta gör du precis innan du fyller dina bullar, använd lika delar grädde och kall vaniljkräm.
  15. Vispa upp grädden löst, ca halvvägs, den ska vara fluffig men inte färdig. I en separat skål vispar du upp den vaniljkräm du vill använda så den blir lättare att blanda med grädden.
  16. Blanda ihop hälften av grädden i vaniljkrämen så den blir jämn, tillsätt resten och vispa upp en fluffig krämgrädde. Vaniljkrämen gör krämgrädden tyngre och kompaktare, så hitta din egna favoritkonsistens och blanda som du själv känner passar dig bäst.
  17. Montering
    Skär upp din bulle längs med långsidan, men skär inte igenom hela, den ska fortfarande sitta ihop i bakre sidan.
  18. Lägg i din kompott längst in i bullen, spara en tom kant längs öppningen.
  19. Fyll bullen med krämgrädde och dra med en kniv eller palett så att grädden blir slät längs öppningen. Florsockra bullen och täck all synlig grädde med hackade pistagenötter.